Bekijk het hele artikel, aangevuld met beeldmateriaal, op de site van NPO Focus.
Wat is veganisme?
Veganisten zijn mensen die geen dierlijke producten gebruiken. Onder dierlijke producten valt voedsel, maar ook kleding, schoonmaakartikelen en schoenen. Zuivel en eieren vallen bijvoorbeeld niet binnen en veganistisch dieet, omdat deze producten van een dier afkomstig zijn. In veel e-nummers zitten ook dierlijke producten. Wol, veren en leer zijn ook niet toegestaan.
Waar komt veganisme vandaan?
Veganisten (en ook vegetariërs) zijn er al eeuwen. Volgens sommige wetenschappers dateren veganisten uit de tijd van de Griekse filosofen: er zijn geruchten dat Pythagoras er een veganistisch dieet op nahield. Eind achttiende en begin negentiende eeuw worden de eerste, grote onderzoeken naar de gezondheid en de effecten van een veganistisch dieet uitgevoerd.
Dr. William Lambe (1765-1848) is één van de meest prominente onderzoekers als het gaat om veganisme. Hij onderzocht het vegetarische en veganistische dieet voor mensen met een ernstige ziekte en publieerde er in 1815 deze studie over. De Engelse dierenrechtenadvocaat Donald Watson is degene die in 1944 op basis van de term vegetarian (vegetariër) het woord vegan (veganist) bedacht en is tevens één van de stichters van de Britse Vegan Society. Deze organisatie houdt zich vooral bezig met het voorlichten van veganisten, organiseren van evenementen en deelnemen aan het publieke debat.
Veganisme in cultuur en geloof
Culturen waarin veganisme het meest terugkomt zijn het hindoeïsme, het boeddhisme en het jaïnisme . Hierbij gaat het vooral om de ethische overwegingen: geen geweld tegen levende wezens. De meeste Hindoes geloven in reïncarnatie: herboren worden in een ander lichaam na de dood. Je kunt in een volgend leven dus terugkomen in het lichaam van een geit of een kip. Een dier kan daardoor een reïncarnatie van familie of vrienden zijn. Vegetariërs blijven in deze culturen wel in de meerderheid, vanwege de voedingsstoffen die in zuivel en eieren zitten.
Meer lezen? Bekijk het hele artikel hier.